Tłuszcze są jednym z trzech niezbędnych makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, obok białek i węglowodanów.
Zdrowe tłuszcze są korzystne dla organizmu. Istnieją dwa główne rodzaje zdrowych tłuszczów: tłuszcze jednonienasycone i tłuszcze wielonienasycone. Są uważane za „dobre”, ponieważ pomagają obniżyć zły cholesterol i ryzyko chorób serca.
Tłuszcze w diecie znajdują się w produktach zwierzęcych, takich jak wysokotłuszczowe kawałki mięsa, pełnotłuste produkty mleczne i niektóre oleje. Ważna jest równowaga i systematyczność w diecie. To, co jest naprawdę niebezpieczne, to tłuszcze w diecie trans. Powstają sztucznie w procesie zwanym uwodornieniem, który zamienia płynne oleje w stałe tłuszcze. Tłuszcze trans występują głównie w przetworzonej i smażonej żywności, wypiekach i margarynie. W przeciwieństwie do zdrowych tłuszczów, tłuszcze trans są silnie związane z różnymi problemami zdrowotnymi, w tym zwiększonym ryzykiem chorób serca, wysokim poziomem cholesterolu i ogólnymi stanami zapalnymi. Spożywanie tłuszczów trans może negatywnie wpływać na układ krążenia i przyczyniać się do przyrostu masy ciała.
Zdrowe tłuszcze znajdują się w różnych produktach spożywczych.
Zdrowe tłuszcze nasycone występują również w niektórych rodzajach mięs, takich jak kurczak i indyk. Zdrowe tłuszcze nasycone są nam potrzebne, ponieważ organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć. Są niezbędne do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Bez zdrowych tłuszczów organizm nie byłby w stanie prawidłowo przetwarzać i wykorzystywać tych witamin. Po drugie, zdrowe tłuszcze są ważne dla funkcjonowania mózgu. Zawiera 60% tłuszczu, więc są one niezbędne do utrzymania jego optymalnej kondycji. Po trzecie, zdrowe tłuszcze są ważne dla zdrowia serca. Jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu, a tym samym ryzyko chorób układu krążenia.
Na szczęście istnieje wiele produktów spożywczych, które są dość bogate w zdrowe tłuszcze nienasycone. Można je uzyskać głównie z nasion i roślin.
W sklepach można również znaleźć jaja kurze, zawierające zdrowe tłuszcze nienasycone. Rodzaje EPA i DHA można pozyskać przede wszystkim z ryb i innych owoców morza. Ryby nie produkują kwasów tłuszczowych omega-3, ale duża ilość tej substancji gromadzi się w nich dzięki regularnemu spożywaniu alg, kryla czy mniejszych ryb.
Grupę tłuszczów określanych jako tłuszcze trans, które obecnie są jednoznacznie uważane za niezdrowe, należy w miarę możliwości eliminować z diety. Niezdrowe tłuszcze trans są na ogół produktem przemysłowej produkcji żywności. Chociaż istnieją pewne odmiany obecne w produktach zwierzęcych i produktach ubocznych, naturalnie najbardziej niebezpieczne są sztuczne tłuszcze trans („uwodornione i częściowo uwodornione oleje”). Surowiec ten jest niedrogi, łatwy w użyciu i ma długi okres przydatności do spożycia. Jest często używany do nadania pożądanego smaku i tekstury smażonej lub przetworzonej w inny sposób żywności.
Niezdrowe tłuszcze podwyższają poziom „złego” cholesterolu, który tworzy płytkę nazębną na ścianach naczyń krwionośnych, co prowadzi do miażdżycy, podwyższonego ciśnienia, ryzyka udarów i zawałów serca. Stwierdzono, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 21%, a ryzyko cukrzycy typu 2 o 34%.