Dieta lekkostrawna została zaprojektowana z myślą o osobach, które chcą schudnąć, bez stosowania reżimu dietetycznego i głodówek.
Obecnie istnieje wiele różnych diet. Niektóre z nich wiążą się ze ścisłymi ograniczeniami i raczej skromną dietą, inne wręcz przeciwnie, zapewniają duży wybór produktów. Na czym polega dieta lekkostrawna? Co jeść na takiej diecie?
Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, układając dietę, jest wartość energetyczna pokarmów. Każda dieta jest swego rodzaju niedożywieniem, ponieważ trzeba jeść, przynajmniej trochę mniej kalorii niż wydajemy. W takim przypadku organizm zasygnalizuje, że jest głodny i będzie wysyłał nam sygnały. Jednym ze sposobów walki z głodem jest spożywanie obfitych, ale niskokalorycznych potraw. To oferuje dieta lekkostrawna. Co jeść i czego nie jeść na tej diecie?
Wybierając produkty, zaleca się unikanie tych, które są bardziej kaloryczne. Na przykład, jeśli chcesz ugotować kurczaka, wybieraj pierś. Jej wartość energetyczna wynosi około 110 kcal na 100 g, natomiast udka z kurczaka, ze względu na większą ilość tłuszczu, są bardziej kaloryczne – około 160 kcal na 100 g. Wybieramy te produkty, w których jest mniej kalorii, a porcje są tej samej wielkości.
Należy unikać pokarmów bogatych w tłuszcze i cukier. Czego jeszcze nie przewiduje dieta lekkostrawna. Produkty zakazane to niektóre owoce. Chodzi o to, które zawierają dużo fruktozy, czyli cukru. Jeśli to możliwe, powinieneś unikać „płynnych” kalorii - na przykład świeżo wyciskanych soków i koktajli. Organizm przyswaja je wystarczająco szybko i bez specjalnych nakładów energetycznych na trawienie, a uczucie głodu szybko powraca.
Za każdym razem musisz spojrzeć na skład produktu i porównać to z tym, co dopuszcza dieta lekkostrawna. Produkty zakazane to też wędliny i przetworzone produkty mięsne. Te same w sobie są szkodliwe. A dla tych, którzy przestrzegają diety, są podwójnie niebezpiecznie. Jeśli spojrzysz na ich skład, jest tam głównie tłuszcz i bardzo mało białka. Ogólnie rzecz biorąc, wybierając dania mięsne, staraj się, aby ilość białka w 100 g produktu była co najmniej dwa razy większa niż tłuszczu.
Zdaniem eksperta nie jest konieczna całkowita rezygnacja z alkoholu. Nie należy go jednak nadużywać. Same napoje alkoholowe, zwłaszcza mocne, są dość wysokokaloryczne. Ponadto z punktu widzenia żywienia niebezpieczeństwo tkwi w przekąskach. Większość z na tyje nie od piwa, ale od przekąsek do piwa.
Zatem jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna? Jadłospis można urządzić samodzielnie. Zaleca się spożywanie posiłków 3-5 razy dziennie. Produkty można piec, gotować na parze, gotować, dusić. Podstawową zasadą jest zjedzenie kolacji na 4 godziny przed snem. Ilość soli i cukru w potrawach musi być ściśle kontrolowana. Wskazane jest zrezygnowanie z cukru na rzecz niewielkiej ilości miodu. Możesz pić dowolne napoje z wyjątkiem słodkich napojów.
Co jeszcze może zawierać dieta lekkostrawna? Jadłospis powinien być złożony z takich produktów jak pierś z kurczaka bez skóry, cielęcina, wszelkie niskotłuszczowe ryby, owoce morza, jajka na twardo, odtłuszczone mleko i napoje z kwaśnego mleka, twaróg granulowany, ser niskokaloryczny. Dozwolone są również wszystkie warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, słodko-kwaśnych odmian jagód i owoców, chudych kasz z pęczaku lub kaszy gryczanej, zup, barszczu, chudego kapuśniaku lub niskotłuszczowego bulionu mięsnego, chleba żytniego, zbożowego i otrębowego, ale nie ponad 100 g dziennie.
Możesz trzymać się takiej diety bez szkody dla organizmu przez bardzo długi czas, a w przyszłości możesz samodzielnie planować swoją dietę. Ta dieta może równie dobrze stać się podstawą nowych nawyków żywieniowych. Podstawą są proste dania lekkostrawne jak np.
Przez pierwsze dwa tygodnie takiej diety możesz zrzucić nawet 2 kilogramy lub nawet trochę więcej, a jeśli zwiększysz aktywność fizyczną. Aby osiągnąć swój cel, będziesz musiał wyeliminować z diety większość zbóż. Ta dieta polega na unikaniu wielu słodkich owoców, a także ziemniaków.